Ennätysmäisen seurannan aikana, emme yksinkertaisesti pysty piiloutumaan. Kuitenkin, pyrimme löytämään lannistumattomasti keinoja ilmaista yksilöllisyyttä ja vastustaa yhdenmukaisuutta. Tähän Project Kovr on vastannut luomalla tuotteita, jotka blokkaavat mm älypuhelinten signaalit.
Tuotteet, jotka seuraavat mielialaamme, missä shoppailemme ja jopa sitä miten ajattelemme ovat nyt mainstreamia. Kuitenkin on selviä viitteitä siitä, että kuluttajat ovat alkaneet kyseenalaistaa sitä, kuinka paljon henkilökohtaista dataa voidaan kerätä. Vastaiskuna on syntynyt mm. konsepti, jonka avulla voidaan naamioitua kasvojentunnistuslaitteelta ja vaatteita joiden avulla voi suojautua valokuvista. Jatkuva markkinointi ja mainospommitus digimaailmassa on myös lisännyt tehokkaiden mainosblokkaajien syntymistä.
Esineiden internet ja tekoäly ovat jo täällä, mikä omalta osaltaan lisää epäluuloa henkilökohtaisten tietojen leviämistä kohtaan sekä digitalisaation luotettavuutta kohtaan. Missä määrin markkinoijat ja yritykset voivat kerätä tietoa ja miten he sitä hyödyntävät? Personoitu, henkilökohtainen markkinointi on tavoitteena mutta totetutuuko se todella, se jää nähtäväksi. Tekoälyn kanssa painiskelevat niin Amazon, Google kuin Microsoftkin. VIV on virtuaalinen tekoäly, joka tähtää kaiken käyttöliittymäksi, globaaliksi aivoksi.
Elektroniset laitteet palaavat perustoimintoihin, jättäen pois kaiken ylimääräisen, sallien käyttäjilleen taukoa herpaantumattomasta älypuhelinten käytöstä, Nokian 3310 on hyvä esimerkki tästä. Tämä muistuttaa siitä, että jatkuvan innovoinnin aikana, jatkuva vanhanaikaistuminen on väistämätöntä. Meidän tulee olla tarkkana uuden teknologian kanssa ja harkita miten sitä hyödynnetään.
Integraatio omaan kehoon
Teknologia tuo mukanaan uuden elämyksen ja puettava teknologia integraation omaan kehoon, kuten Projekti Sarotis osoittaa. Toisaalta yhden klikkauksen kulttuuri, tavoitteelliset haasteet ja mittaamisen kulttuuri esim. oman kehon jatkuva monitorointi tuovat uudenlaista stressiä ihmisten elämään. Aistit ja tunteet saadaan uuden teknologian myötä hyödynnettyä ja niihin onkin jo nyt löytyy räätälöityä teknologiaa, kunten sensor wake herätyskello. Lääketeollisuuteen ja ihmisen hyvinvointiin digitalisaatio on tuonut paljon hyvää ja esimerkiksi proteesit ovat jo niin pitkälle kehittyneitä, että ne toimivat ajatuksen voimalla. Hos, Lucas Pinheiro Texeira taas kehittelee teknologiaa, jonka avulla mm. keskittymiskyky paranee. Scandau scoot sensor taas on helppokäyttöinen laite, jonka avulla voi mitata verenpainetta, lämpöä, sykettä jne. Quell Relief taas korvaa kipulääkkeet teknologian avulla. DNAn manipulointia on harrastettu jo pitkään, pyrkien parantelemaan ihmistä, nykyään omasta DNA:sta voi tilata myös todella kustomoituja kaulaliinoja, mattoja, tyynyliinoja tai vaikka taidetta seinälle.
AR & VR
Google Tilt Brush mahdollistaa 3D virtuaalitaideteosten tekemisen VR lasien avulla ja elokuva Giant on virtuaalilaseilla katsottava elokuva, jossa katsoja pääsee kokemaan miltä tuntuu olla sota-aikana perheen kanssa piilossa kellarissa. Empatia saa täysin uuden ulottuvuuden virtuaalitodellisuuden myötä, koska myötäeläminen onnistuu virtuaalitodellisuuden kautta. Smart vision ride on tuo Pokemon Gosta tutun AR teknologian avulla lasketteluun ja ulkoiluharrastukseen uuden ulottuvuuden. Snap inc lasit taas vapauttavat kädet jatkuvasta mobiilikuvaamisesta, lasit päähän ja niiden avulla voi helposti kuvata sen mitä näkee. Nike on rakentanut Unlimited Stadiumin, jossa juoksurataa kiertää lednäyttö mahdollistaen kisaamisen itseään vastaan.
AVAINSANOJA
– Digital life shaking the world
– Somewhere, nowhere
– Climatic views: new winds of the colors are blowing
– Slow life, slow world, breathes
– Iridescent and northern lights
– Human but technological
– Shaking the world
– Anthrophosene, peruuttamaton muutos
– Reset/recharge
Anna Juusela