Miksi käyttää kirjanpitäjää?

Olen nähnyt paljon keskustelua siitä kannattaako maksaa kirjanpitäjälle vai ryhtyä itse käyttämään kirjanpito-ohjelmaa. Miksi kannattaa käyttää kirjanpitäjää? Taloushallinto on osa-alue, joka on täydellisesti linkittynyt liiketoimintaan. Huolimatta siitä kuinka hyvää tavaraa myy tai kuinka hyvin palvelee asiakkaitaan ei yritys ole kannattava ellei liiketoimintaa tee oikein. Se, mikä on oikein tehtyä liiketoimintaa, näkyy numeroissa. Tase ja tuloslaskelma sekä tilinpäätös ovat yritykselle tärkeitä raportteja. Niitä seuraamalla yrittäjä tietää mihin suuntaan liiketoimintaa tulee viedä.

Sähköinen kirjanpito, joka hoidetaan itse on hyvä vaihtoehto silloin, kun yrittäjä osaa lukea talousraportteja. Ja silloin, kun yrittäjä niitä oikeasti seuraa. Tilitoimiston käyttöä suosittelen yrittäjille, joille ei ole ihan selvää se miten yrityksen tärkeitä tunnuslukuja ja raportteja tulkitaan.

Hyvä kirjanpitäjä on sellainen, jolta saa neuvoja ja jonka kanssa voi istahtaa alas keskustelemaan yrityksen taloudellisesta tilasta. Se, tarjoaako kirjanpitäjä tämän kuukausilaskutukseen mukaan vai onko tämä erillishintaista konsultointia, on jokaisen kirjanpitäjän omassa harkinnassa. Kannattaa itse kirjanpitäjää valitessa miettiä, millaista palvelua haluaa saada. Riittääkö, että kirjanpitäjä hoitaa kirjanpidon ja yrittäjälle on kaikki selvää pässinlihaa, vai tarvitseeko yrittäjä mahdollisesti apua raporttien kanssa.

Yrittäjän kannattaisi käydä oman yrityksen tuloslaskelma ja tase läpi kirjanpitäjän kanssa vähintään neljännesvuosittain. Tällätavoin esimerkiksi hyvinkin yleinen ongelma, liikavarasto, olisi vältettävissä sillä luvuista näkee heti onko varaston arvo suhteessa liikevaihtoon. Hyvä kirjanpitäjä osaa riittävän aikaisessa vaiheessa huomauttaa, mikäli avainluvut eivät ole oikeassa suhteessa liikevaihtoon ja katteeseen. Käymällä säännöllisesti läpi yrityksen tärkeitä tunnuslukuja yrittäjä oppii myös itse lukemaan ja tulkitsemaan tasetta ja tuloslaskelmaa, tällätavoin liiketoiminnasta tulee faktoihin perustuvaa ja suunnitelmallista. Sillä on suora vaikutus yrityksen kannattavuuteen.

Valitessa sitä tekeekö kirjanpidon itse vai hyödyntääkö tilitoimistoa ei siis kannata miettiä vain hintaa. Punnitse sitä, miten hyvin yrityksesi tunnusluvut ja niiden tulkitseminen ovat hanskassa. Liiketoiminnan tavoitteelliseen suunnitteluun kuuluu myös tulevan tilikauden suunnittelu ja budjetointi. Tähän liittyy olennaisesti edellisen tilikauden läpikäynti ja taloudellisten ongelmakohtien korjaaminen. Päätyessäsi käyttämään tilitoimistoa, mieti millaista palvelua heiltä haluat.

Anna Juusela

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *