Vähittäiskaupan pyhä kolminaisuus

Vähittäiskaupan (verkossa ja kivijalassa) pyhä kolminaisuus muodostuu kolmesta osa-alueesta: visuaalinen markkinointi, trendit ja digitalisaatio. Keskiössä on asiakas.

Huom! Tässä tekstissä jätän huomiotta sellaiset seikat kuin asiakaspalvelu, hinnoittelu, katteet, valikoimat ja niin edelleen. Ne ovat olennaisia mutta niistä tietoa jo löytyy. Tekstissä käsiteltävän kolmen yhtenäisyys kuitenkin puuttuu kaikista lukemistani teksteistä.

Vahittaiskaupan kolmio

Visuaalinen markkinointi

Visuaalinen markkinointi, tehtynä tavoitteellisesti, muodostaa selkärangan koko vähittäiskaupan toiminnalle. Se määrittää mitä yritys viestii kivijalasta verkkokauppaan. Visuaalinen markkinointi on suorassa yhteydessä myyntiin. Tavoitteellinen visuaalinen markkinointi on esillepanojen ja myymälän visuaalisen ilmeen harkittua kaupallistamista.

Visuaalinen markkinointi on yhteydessä liiketilan tuottavuuteen, varastonhallintaan ja imagoon. Se sitoo kokonaisuuden yhteen, houkuttelee asiakkaan ostamaan ja viihtymään myymälässä. Visuaalinen markkinointi on tärkeässä roolissa verkkokaupasta kivijalkaan.

Trendit

Trendit ovat ajankuvaa. Sanana trendi on kokenut inflaation, sillä sitä käytetään niin paljon. Ajan seuraaminen ja tulevaisuuden ennakointi ovat loistavia työkaluja vähittäiskauppiaalle, ja nykypäivänä niiden hyödyntämisen tärkeys korostuu entisestään. On hyvin vaikea tietää mitä asiakas haluaa, ellei tiedä mihin suuntaan kulutustottumukset ovat menossa. Kaikki on saatavilla kaikkialla, mutta silti on nähtävissä selkeitä megatrendejä siitä, mihin suuntaan kuluttajien preferenssit ovat menossa. Ainakin megatrendejä kannattaa seurata. Trendiennustetoimistot tekevät tarkempia analyyseja, Suomessa trendiennusteita löytyy muun muassa Urban Viewstä.

Trendit ovat tärkeässä roolissa sisäänostoja suunniteltaessa. Tässä avainasemassa on oman asiakkaan tunteminen. Mitä minun asiakkaani tulevat haluamaan puolen vuoden päästä, entä mihin suuntaan ollaan menossa vuoden kuluttua. Tätä pystyy hahmottamaan seuraamalla trendiennusteita, jotka kuvastavat ajan suuntauksia. Nykyään saattaa olla haastavaa olla askeleen edellä asiakasta mutta vähintään kannattaa kulkea asiakkaan kanssa yhtä matkaa.

Digitalisaatio

Valtiovarainministeriö kuvailee digitalisaatiota oman Digitalisaatiohaaste 2015 -esittelyn yhteydessä seuraavin sanoin:

Digitalisaatio on sekä toimintatapojen uudistamista, sisäisten prosessien digitalisointia että palveluiden sähköistämistä. Kyse on isosta oivalluksesta, miten omaa toimintaa voidaan muuttaa jopa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla. (Lähde: Digit)

Digitalisaatio on jo täällä, ollut jo jonkun aikaa. Vähittäiskaupassa sen tarkoitus on ennen kaikkea helpottaa asiakkaan ja yrityksen kohtaamista ja tietysti ostamista. Siitähän vähittäiskaupassa on kyse? Saada tuotteet vaihtamaan omistajaa.

Keskiössä on asiakas, jonka ostopolku tulisi tehdä mahdollisimman mielenkiintoiseksi ja helpoksi. Tuotteesta tai palvelusta on tarjottava riittävä määrä informaatiota, jotta asiakas pystyy helposti vertailemaan tuotteita ja tarjoajia. Digitalisaatio mahdollistaa uusia tapoja tarjota informaatiota asiakkaalle, esimerkkinä ThingLink jonka ansiosta kuvista saa interaktiivisia ja asiakastiedon -ja palautteen kerääminen onnistuu helposti vaikkapa Cahtcherilla. Esillepanot kannattaa tehdä Instagram mielessä.

Digitalisaatio vähittäiskaupan työkaluna on verrattain vähän hyödynnetty. Interaktiiviset näyteikkunat ja sovituskopit eivät vielä ole arkipäivää. Mutta digitalisaatio on muutakin, se on nimenomaan toimintatapojen uudistamista ja uusien oivalluksien hyödyntämistä. Se mahdollistaa.

Vähittäiskaupan pyhä kolminaisuus on siis visuaalinen markkinointi joka luo imagoa ja varmistaa tuottavan ja kaupallisen myymälän (verkossa ja kivijalassa). Trendit, jotka auttavat kauppiasta pysymään kuluttajan mukana ja digitalisaatio, joka mahdollistaa uusia tapoja toimia ja palvella asiakasta.

Anna Juusela

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *