Verkkokaupan visuaalinen markkinointi

Verkkokaupan visuaalinen markkinointi. Mitä tämä tarkoittaa?

Markkinointi = saada asiakkaat sisään myymälään
Visuaalinen markkinointi = Tuotteiden esillepano kaupallisesti
Myynti = Ostamisen esteiden poistamista
Online markkinointi = Kävijämäärän lisääminen sivustolla
Visuaalinen markkinointi verkossa = asiakkaiden sitouttaminen tuotteeseen, jota he katselevat, tiedon lisääminen, kysymyksiin vastaaminen ja sellaisten esteiden eliminointi, joka estää asiakasta lisäämästä tuotetta ostoskoriin ja viemään ostoprosessin loppuun asti. Konversioprosentin nostaminen.

“…visuaalinen markkinointi on tuotevalikoiman esittelyä sillä tavoin, että se herättää kiinnostusta ja houkuttelee asiakkaan tekemään ostopäätöksen…” (ecommerceconsulting.com, 2015.)

Laajimmillaan visuaalinen markkinointi voidaan määritellä ’the activity of promoting the sale of goods’. Eli vapaasti suomennettuna “tuotteiden myynnin lisääminen”. Huolimatta myyntikanavasta, myymälä, puhelin tai verkko, peritaate on sama – myy enemmän tuotteita (kannattavasti). Erot syntyvät siinä mitä taktiikkaa hyödynnetään myynnin lisäämisessä.

 

Death_to_stock_photography_Vibrant (1 of 10
Visuaalinen markkinointi verkossa tarkoittaa sitä, miten esittelet tuotteesi tai palvelusi sivustollasi. Se on perustana sille, että sivustosi tekee asiakkaasi tyytyväisiksi ja sinulle tuottoa. Olet hoitanut homman oikein, mikäli asiakkaat löytävät etsimänsä helposti ja ehkä jopa ostavat vielä jotain muutakin. Homma on hoidettu väärin, mikäli asiakkaasi turhautuvat sivustollasi ja siirtyvät kilpailijan kauppaan. Kilpailussa mukana pysymisen ehto on, että sivustollasi ostosten tekeminen on tehty helpoksi ja mielenkiintoiseksi.

 

Mitä sivuston tulisi sisältää?

 

Asiakkaan palvelun ja sitouttamisen kannalta blogi on hyvä olla olemassa. Siellä on loistava keino mainostaa tuotteita, esimerkiksi kertomalla omia käyttökokemuksia, messumatkakuulumisia, työpäivän tapahtumia… Ihmiseltä ihmiselle on päivän sana ja blogi on loistava keino saada kasvot yritykselle. Mitä mielenkiintoisempi sivuston on, ei pelkästään tuotteet, vaan myös muu sisältö, sitä enemmän sinne saadaan kävijöitä.
Verkkokaupan sivuston sisältöä rakennettaessa tulisi ensisijaisesti miettiä, miten asiakas saadaan viihtymään sivustolla pitempään. Ihan niin kuin kivijalkakaupassakin. Se, miten asiakas saadaan viihtymään sivustolla pitempään riippuu siitä mitä asiakkaalle tarjotaan. Eli, kuinka mielenkiintoinen sivusto on. Kannattaa pitää mielessä, että asiakas ostaa nykyään yhä enemmän halusta kuin tarpeesta. Uskallan väittää, että tämä pätee myös verkkokaupassa. Asiakas kyllä usein lähtee etsimään verkosta tiettyä tuotetta, mutta kuinka usein sitä itsekin on loppujen lopuksi selannut kaikkea muuta kuin sitä mitä lähti etsimään.

 

Death_to_stock_photography_Vibrant (2 of 10)
Sivuston sisältö vaikuttaa siis siihen miten asiakas saadaan viihtymään kaupassa. Lastentarvikkeita myyvä verkkokauppa voisi tarjota vaikka pelejä, joita lapset voivat pelata. Tai sieltä voisi tulostaa paperinukkeja, väritystehtäviä jne. Mahdollisuuksia on paljon! Vaatekauppiaat voisivat tarjota sovelluksia, joiden avulla asiakas voi mallata itsensä päälle tuotteita, kuin virtuaalisessa sovituskopissa. Pelit ovat nykyään kaikenikäisten suosiossa, miksi siis ei tarjottaisi verkkokaupassa peliä, jonka avulla asiakas saadaan viihtymään. Kameroita myyvä verkkokauppa voisi tarjota sovelluksen, jonka avulla pystyt opettelemaan rajaamaan kuviasi tai säätämään kameran asetuksia. Tätä asiakas voisi kokeilla verkkokaupassa ja siihen voisi olla vaikka myynnissä applikaatio tehokkaampaa harjoittelua varten.
Aina sivuston sisältöä, omaa tuotevalikoimaa ja niin edelleen ajatellessa tulisi miettiä, mitä uutta voisimme tarjota asiakkaalle? Miten voisimme kehittää lisämyyntiä muidenkin kuin tuotteiden osalta? Miten sitouttaa asiakas ja saada hänestä kanta-asiakas? Photojojo on hyvä esimerkki verkkokaupasta, joka tarjoaa jotain uutta. Tuotteet ovat hauskoja, tuotekuvat hyviä ja informatiivisia. Tämän lisäksi sivustolla on myös muuta hyödyllistä tietoa asiakkaalle ja heillä on jopa oma ”yliopisto”.

 

Näyttökuva 2015-10-10 kello 12.43.41
Ulkonäöllisesti tulisi muistaa, että ihminen on ensisijaisesti visuaalinen. Verkkokaupan tulisi olla visuaalisesti mielenkiintoinen ja ennenkaikkea selkeä. Tuotekuvien merkitystä ei voi riittävästi korostaa.  Minua kiinnostaisi kovasti tietää, millainen vaikutus olisi, jos asiakas näkisikin verkkokaupan virtuaalisena kauppana. Eli asiakas näkisi ”pohjapiirroksen”, jossa olisi eri osastot, ja niistä sitten hyllyä/pöytää/rekkiä jne klikkaamalla pääsisi tutustumaan tuotteisiin. Eli asiakas astuisinkin kauppaan, eikä pelkkään listattujen tuotteiden valikoimiin.
Asiakkaat haluavat elämyksiä ja verkkokauppojen olisi syytä ryhtyä kilpailemaan ennen kaikkea sillä, kuka tarjoaa parhaimman elämyksen asiakkailleen. Miteittävää riittää myös siinä miten yhdistää verkkokauppa ja kivijalkamyymälä sekä miten tuoda digitalisaatio kivjalkamyymälään… No, näistä lisää myöhemmin!

We Make Websites on listannut 13 minimalistista ja inspiroivaa verkkokauppaa.

Katso hyvä info aiheesta. Online Merchandsing and Personalization – How Hard Can it Be?

Anna Juusela

Kuvat esiintymisjärjestyksessä: Artikkelikuva New Old Stock Photos, 2 x Death to Stock Photos, screenshot Photojojo.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *