Verkkokauppa ja tuotekuvaukset

Ostoprosessi on edelleen sama huolimatta kanavasta. Se alkaa ongelman määrittelyllä, ongelmaan ratkaisun etsimisellä, vaihtoehtojen tutkimisella ja lopulta ostopäätöksellä. Se, mikä on muuttunut, on se että suurin osa tästä prosessista ellei kaikki, tehdään netin avulla. Jopa silloin, kun tuote ostetaan kivijalasta, on todennäköistä, että tuotehaku on tehty ja tuotteen ominaisuuksiin on tutustuttu Internetissä. Forrester Researchin tutkimuksen (2010) mukaan 80% kaikista tuotteen etsinnöistä alkaa Internetistä, huolimatta siitä mistä tuote ostetaan ja 46% päivittäisistä hauista liittyy tuotteisiin ja palveluihin. (Alkuperäinen lähde SRI, 10/2010; Easy2, 2012). Nykyään prosentti saattaa olla jopa korkeampi!

Kuluttajat eivät hyödynnä pelkkiä hakukoneita etsiessään tietoa tuotteista, itseasiassa vähittäiskauppiaiden sivut ovat suosittu ensimmäinen paikka. ComScore (Easy2, 2012) ilmoittaa, että kuluttajat etsivät kaksi kertaa todennäköisemmin tietoa tuotteesta vähittäiskauppiaan kuin valmistajan sivustolta.

85% kuluttajista kertoo lukevansa tuotearvosteluita usein tai erittäin usein ennen ostopäätöstä verkkokaupasta.

Yli puolella vähittäiskauppiaista konversioprosentti kasvoi, kun sivustolle lisättiin tuotearvosteluita. Myös keskimääräinen ostoskorin arvo  yleensä kohoaa, kuten kävi 42% tutkimukseen osallistuneelle verkkokauppiaalle. (eMarketer, 2007). Arvioinnit ja tähdet siis eivät ole tärkeintä, vaan sisältö merkkaa. Arvioinnit ja tähdet kertovat siitä, mitä tuotetta kannattaa tutkia tarkemmin. Se, että tuote on saanut 5 tähteä ei kerro sitä miksi se on saanut 5 tähteä.

Asiakaspalautteet ja arvostelut auttavat kuluttajia löytämään verkkokauppasi, koska SEO eli hakukoneoptimointi paranee. Arvosteluissa saatetaan käyttää avainsanoja, joita et itse osaisi tuotteeseen liittää, sillä asiakkaat mahdollisesti käyttävät erilaisia sanontoja ja lauseita. (Woothemes, 2015).

Nielsenin (2008) tutkimuksessa kävi ilmi, että 53% osti sivustolta, jossa he viettivät pisimpään aikaa. Kuluttajat, jotka tutustuvat tuotedemoihin viettävät keskimäärin 4 minuuttia pidempään aikaa sivustolla verrattuna kuluttajiin, jotka eivät katso demoja. (Easy2, 2012). Tämä pätee myös tuotearvosteluihin, asiakas viettää sitä pidempään aikaa sivustolla mitä pidempään hän lukee tuotearvosteluita, lisäksi hän todennäköisimmin ostaa tuotteen samalta sivustolta. Tämä on asiakaspalvelua!

Vähittäiskauppiaan kannattaakin antaa niin paljon tietoa tuotteesta kuin mahdollista. On hyvä muistaa, että verkkokauppiaan erottaa toisesta tuotekuvaus ja hinta/lähetyskulut. Mitä enemmän tarjoat sitouttavaa ja opettavaista sisältöä tuotteesta, sitä kauemmin kuluttajat viettävät sivustolla aikaa. Hyvän tuotekuvauksen antaminen on asiakaspalvelua. Vielä parempi on, mikäli tuotteesta on tehty mahdollisimman monta arvostelua jo ostaneiden asiakkaiden toimesta. Verkkokauppa.com on vienyt tämän melko pitkälle. Ostin heidän kauttaan uuden läppärin ja he tarjosivat yhteensä 3 vuoden takuuta tuotearvostelua vastaan.

Porkkanan avulla saa varmasti paljon tuotearvosteluita sivustolle mutta tässä on kääntöpuolena se, että kaikki arvostelut eivät välttämättä ole sellaisia, että kuluttajat niistä todella hyötyvät. On parempi saada aitoja arvosteluita ihmisiltä, jotka niitä muutenkin mielellään antava kuin paljon sellaisia muutaman rivin ”Hyvä tuote.” arvosteluita. Ne eivät palvele asiakasta, joten laatu korvaa määrän.

Tarjoa tuotteista, etenkin hintavista tuotteista, niin paljon tietoa kuin mahdollista.

Kaikki kokemukset ovat plussaa! Linkkaa blogiarvosteluihin, tarjoa kokeiltavaksi tuotteita ja niin edelleen. Voit myös itse pitää blogia ja kirjoittaa tuotearvosteluita. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa aitous, kirjoita rehellisesti! Kuluttajat kyllä löytävät tuotteesta, josta ovat kiinnostuneet, myös sellaiset arvostelut, jotka eivät ole pelkkää plussaa. Huonotkin arvostelut ovat tärkeitä, se antaa asiakkaalle kuvaa siitä miksi joku ei ollut tyytyväinen tuotteeseen, se saattaa olla ominaisuus joka kuitenkin on toiselle tärkeä. Huonot arvostelut antava myös verkkokauppiaalle arvokasta tietoa tuotteesta.

Hyvin toteutetuista tuotekuvastoista voi saada inspiraatiota. Tuote kannattaa näyttää käytössä ja lisäksi tulee olla staattiset tuotekuvat, joissa mielellään zoomaus ja 360 kääntelymahdollisuus. Tuottajilta kannattaa vaatia sisältöä, kuten videoita, demoja, testituloksia, takuuinfoa ja niin edelleen. Mitä tahansa, mikä edistää tuotteen myyntiä. Mutta, ei kannata jäädä vain tuottajan varaan. Tuotekuvauksia tehdessä kannattaa pitää mielessä että tarina myy ja tuotekuvauksien avulla voi myös erottua, kuten Palace Skateboards. Mitä paremmin osaa tehdä sisältöä tuotteesta, jota myy tuhat muutakin verkkokauppaa, sitä paremmin saa asiakkaan ostamaan tuotteen. Tehkää siis omia demoja, kokeiluja ja pyytäkää tuotearvosteluja. Kokeilkaa erilaisia tuotekuvia ja seuratkaa mitkä lisäävät myyntiä.

Claudia Townsend ja Barbara E. Kahn tutkimuksen mukaan (2013) on järkevintä pitää tasapaino tekstin ja kuvien suhteen. Liiallinen määrä kuvia saattaa jopa häiritä asiakasta, asiakas muistaa tuotteen paremmin, kun se on myös sanallisesti kuvailtu. Lisäksi laajassa tuotevalikoimassa tekstin osuus osoittautuu jopa tärkeämmäksi kuin kuvien osuus, koska asiakas hidastaa etsiäkseen tekstiä. Pidä siis huolta, että tuotekuvaukset ovat tarpeeksi houkuttelevia ja tukevat kuvia.

-Anna J.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *